Isnin, 25 Mei 2015

Karipap Pusing Ranggup Mak Mentua

Bahan-Bahan (kulit)
500gm tepung gandum
minyak
secubit garam
air

Cara membuatnya
1. Tepung gandum bahagi kepada 2 bahagian(270gm dan 230gm)
2. Tepung yang 270gm campur dgn garam dan air...ulih sampai menjadi doh
3. Tepung 230gm pula campur dgn minyak...ulih sampai jadi doh jugak

                                                                          doh air                                                      doh minyak


4. Buat bebola kecil(spt gmbar diatas)..pastikan bebola doh air lebih besar daripada bebola minyak


5. Masukan bebola minyak di dalam bebola air...lepas tu giling, jadi seperti gambar di bawah


6. Lepas tu gulungkan



7. Giling lagi...jadi la spt gambar ke bawah

8. Gulung lagi...jadi macam gambar spt di bawah

9. Potong 2...

10. Giling lagi

11. Bubuh inti
 12. klimkan tepi



 Dah siap..sedia utk digoreng

 Dah siap goreng


salah seorang peminat karipap


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Hiking di Bukit Wawasan Puchong

Pada 08 Feb 2025 dalam pukul 11.30pagi kami bersama-sama sahabat-sahabat mendaki Bukit Wawasan Puchong. Memang dirancang tidak pergi awal pa...