Little Chef - 6 September 2024
CHICKEN SEAWEED ROLL
Bahan A
260gram isi ayam
1 biji telur
3 ulas bawang putih
Bawang goreng
Gula, garam, blackpaper, serbuk perasa
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar sos tiram
Daun bawang & carrot yang disagat halus
Bahan B
Seaweed
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar air
Cara-cara
Satukan bahan A ke dlam blender
Blend sehingga halus
Masukkan adunan yang telah di blender ke dalam piping bag
Sediakan bahan B
Ambil sekeping seaweed, kemudian pipe kan adunan ke atas seaweed dan gulungkan dengan kemas
Setiap gulungan dipotong kecil. Sediakan bancuhan tepung jagung dengan tepung gandum
Celupkan seaweed yang dipotong tadi, kemudian goreng di dalam minyak yang panas
Goreng selama 2/3 minti. Sedia untuk dihidang
Little Chef - 13 September 2024
BAKE POTATO
Bahan-bahan
Beberapa biji kentang yang telah direbus sampai empuk
Susu cair
Black paper
Crabstick yang telah direbus
Mozzarella cheese
Butter
Cara-cara
Ambil sebiji kentang yang telah di rebus kemudian di belah kepada 2 bahagian
Korek isi kentang dan masukkan ke dalam bekas
Letakkan susu cair, butter, black paper dan crabstick ke dalam isi kentang tadi. Kacau sehingga sebati ke semua bahan
Masukkan semula isi yang telah sebati di kacau tadi ke dalam kentnag
Letakkab mozzarella cheese di atas dan bakar di dalam oven/airfryer selama 5 minit dengan suhu 190 darjah celcius
Tiada ulasan:
Catat Ulasan