Little Chef - 05 Disember 2024
MEXICAN BUN
Bahan-bahan
1 sudu 3in1 coffee
4 sudu air panas
1 1/2 sudu butter
1 sudu 3in1 coffee
4 sudu air panas
1 1/2 sudu butter
1 1/2 gula aising
1 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
6 sudu besar tepung naik sendiri
slice cheese
Roti toastem gardenia (butterscoth, coklat kismis atau pandan coconut)
Cara-cara
Ambil 1 sudu coffee 3in1. Bancuhkan dengan 4 sudu air panas. Kacau dan ketepi
Masukkan 1 1/2 sudu butter dan 1 1/2 sudu gula icing ke dalam mangkuk dan lacau sebati
Masukkan telur ayam serta esen vanilla. Campurkan bancuhan coffee tadi dan masukkan tepung naik sendiri. Kacau sehinga sebati
Masukkan ke dalam piping bag. Ambil sekeping roti ke atasnya. Pipe kan topping yg kita bancuh tadi ke atas roti. Bakar ke dalam air fryer selama 10 minit dengan kepanasan 200darjah celcius
Little Chef - 13 Disember 2024
DUMPLING SUP
Bahan-bahan
Isi ayam/udang
sebiji telur
lobak merah
Bawang merah
Daun bawang
Garam
Lada putih
Kulit dumpling
Cara-cara
Campurkan isi ayam / udang, sebiji telur, lobak merah, bawang putih yang telah dicincang dan daun bawang. Gaulkan sebati. Letakkan sedikit garam dan lada putih
Ambil sekeping kulit dumpling, letak isi di tengah-tengah, kemudian lipat mengikut bentuk yang disukai.
Panaskan air di dalam periuk dumpling. Dalam 5 minit kemdian toskan
Bahan-bahan sup
Bawang puith
Halia
Sedikit air
Garam
Minyak bijan
Daun bawang
Cara-caranya
Tumiskan bawang putih dengan halia sehingga naik bau. Masukkan air. Perasakan dengan garam. Letakkan sedikit minyak bijan dan daun bawang
Little Chef - 22 Disember 2024
CENDAWAN ENOKI CRISPY
Bahan-bahan
Cnedawan enoki
2 sudu tepung bestari original
2 sudu tepung jagung
Air
Sos cheese
2 sudu tepung bestari original
2 sudu tepung jagung
Air
Sos cheese
Cara-cara
Buangkan akar cendawan dan bersihkan cendawan enoki. Sediakan 2 mangkuk untuk adunan tepung cair dan tepung kering
Untuk tepung cair, masukkan 2 sudu tepunng bestari, 2 sudu tepung jagung dan sedikit air. Adunan haruslah tidak cair dan tidak terlampau pekat
Untuk tepung kering, masukkan 2 sudu bestari dan 2 sudu tepung jagung.
Ambil cendawan enoki, celupkan ke dalam adunan tepung cair. Kemudian masukkan ke dalam tepung kering. Panaskan minyak. Goreng cendawan enoki sehingga kekuningan. Boleh di makan bersama sos mustard / sos cheese
Tiada ulasan:
Catat Ulasan